Linjetraseene «Røroslinja» og «Vestre ring fra Kuråsfossen» ryddes i disse dager, og det er arbeidsjernene med motorsag fra den sosiale entreprenøren Hogst AS som står for arbeidet.
Hogst startet med pilotprosjekt “Hel ved” initiert av Ståle Gjersvold i Trønderenergi. Resultatet er varige og meningsfylte arbeidsplasser til målgruppen tidligere rusavhengige og gjengangerkriminelle som ellers ville hatt begrenset adgang til arbeidsmarkedet.
– Selskapet leverer i dag høy kvalitet og sikkerhet i arbeidet som utføres og jobber samtidig med sosial inkludering i praksis, forteller Vegard Nytrø, daglig leder i Hogst.
Bedriften jobber med bærekraft og sosialt entreprenørskap, og de arbeider blant annet med FNs bærekraftsmål nummer 7, «Ren energi til alle» gjennom sikring av kraftforsyningen.
– Mindre nedfall av trær hindrer at store snømengder legger seg på trær og tynger kraftlinjer som gir mindre risiko for brudd på kraftlinjer og dermed sikrer strømtilførsel til lokalsamfunn, forklarer Nytrø.
Trær som faller på kraftledninger er en av årsakene til avbrudd og ikke levert energi i Norge.
– Forsyningssikkerhet, økt tilvekst av skog og klimaendringer gjør at vegetasjon vil være en viktig utfordring for kraftbransjen også i årene som kommer. Det er derfor viktig at skogrydding blir planlagt, organisert, utført og fulgt opp på en systematisk måte, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin veileder «Skogrydding i kraftledningstraséer».
Nettsjef Hofstad forklarer:
– Alle nettselskap er pålagt å rydde skog ved strømlinjene, og vi i Røros E-verk Nett ønsker en god dialog og informasjon til grunneierne. Derfor varsler vi grunneiere som har eiendom på/nær der vi skal rydde linjetraseer med sms/epost, og vi er også tilgjengelige for spørsmål eller om noen har informasjon av betydning for arbeidet, eksempelvis plantefelt. Ring oss da på 724 14 810.
– Vi rydder og kvister et belte på cirka 8-10 meter, vanligvis 4-5 meter til hver side av midtlinjen. Vi kan også måtte felle enkelttrær utenom dette hvis de ansees å utgjøre en fare for linja, forklarer Hofstad.
Vegetasjonen som hogges tilhører grunneier, og grunneiere som selv ønsker det kan benytte trevirket. Nyttbart virke blir liggende der det felles, og grunneier må selv ta ansvar for oppsamling og videre håndtering.
Røros E-verk Nett står til vederlagsfritt til tjeneste for å felle skog som står i farlig nærhet av linjen og bistår grunneiere med trefelling dersom det er fare for skade på linjenettet. Dette gjelder også om du skal felle trær nærmere enn 30 meter fra høyspentlinjer, eller i farlig nærhet av våre lavspentlinjer.
– Er du uheldig og feller et tre som blir liggende på en av våre linjer, skal du ikke prøve å ta av treet. Du må da straks ta kontakt med Røros E-verk Nett sin vakttelefon på 958 07 950, sier Hofstad.